Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sankce o 40 % posílily pozici Číny ve výrobě na „zralých“ procesech

uvaha - ak je dnes za mature process povazovany 28nm (zacal sa pouzivat 2010) - nebude za 3 roky povazovany za mature aj 14nm (od 2013)? To by stare Intel Skylake vyrobne linky mohli docela zamiesat kartami v trhovom podiele...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úvaha - jsou ty staré 14 nm linky Intelu stále udržované jako provozuschopné nebo je většina už vyřazena/prodána? Otázku myslím vážně, ne ironicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co som nasiel nejake info, tak 14nm linky boli vraj skonvertovane na 10nm, takze este sa zrejme vo velkom pouzivaju. Vacsina "vybehovych" liniek sa nepredava, ale pouzivaju sa na menej narocne cipy (cipsety, controllery, komunikacne cipy,...), pokial to stale dava ekonomicky zmysel... z pohladu Intelu - pokial si na starych linkach vie stale vyrabat napr. cipsety, tak je to ok. Takisto ak vie na nich vyrobit povedzme 5G modem pre externeho zakaznika, tak je to tiez stale ok. Ked uz budu vhodne akurat tak na vyrobu cipov do praciek, tak sa toho zbavi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za mě to byla konverze. 193i vybavení mohlo víceméně zůstat, větší změny byly akorát okolo masek (a počtu iterací multiple-patterningu). Vybavení pro leptání a depozici pak taky mohlo víceméně zůstat.

Větší nároky a úpravu linek a změnu vybavení pak přináší až nasazení EUV (u Intelu procesy Intel 4 a přesnější), kde ale zase jde 193i vybavení použít na hrubší featury a jen jemnější detaily se dělají na EUV, neb EUV stepper zpracuje mnohem míň waferů za hodinu, stojí strašný peníze a celkově s infrastrukturou okolo zabere hromadu místa oproti 193i, takže se i u procesů s EUV na EUV reálně dělají jen nezbytně nutné features, aby se optimalizovala doba osvitu a počet vrstev na EUV.

Takže i u nových procesů se dá starší vybavení pohodlně využít. Dokonce i u těch, co už nasazují EUV.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No musíš počítat i s nějakou životností, spousta strojů něco vydrží, ale všude tam kde se používá chemie, tak to během 3-4 let komplet shnije a polovina mašiny se musí vyměnit, zbytek možná 2 takové servisy vydrží. A podle toho se většinou plánuje i obměna. Většinou v té fabrice jede i několik procesů paralelně a stále některé jedou ještě na 22nm...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Existují chemicky odolné oceli třeba wolframová nebo titanová a tam kde na tom záleží se vyplatí je používat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel na 14nm linkách stále vyrábí. Má i mnohem starší procesy. Vždyť řada procesorů, které má v prodeji, je stále 14nm a některé dlaždice moderních produktů na 14nm linkách vyrábí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to není zas tak staré, ještě za covidu reaktivovali na čipsety své 22nm linky takže toto má pořád do důchodu daleko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má v provozu i 130nm... Dělá na tom třeba některé síťovky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>Číně v březnu podařilo dosáhnout historického rekordu v podobě výroby 36,2 miliard jednotek
>(patrně míněno čipů)

To ale nie je nejaký super rast, čakal som viac

China Now Produces One Billion Chips a Day
last updated July 16, 2021
Chinese semiconductor makers (including makers of memory and logic components) produced 30.8 billion chips in June

Without any doubt, 30.8 billion chips made in a month is a lot.

Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June,

which means that the country could fab around 37% of its semiconductor needs
https://www.tomshardware.com/news/china-now-produces-over-1-billion-chip...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze gratulacia.
Len neviem ci cine, ci usa, alebo obom ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme USA ktorej sa podarilo zničiť najsilnejšiu ekonomiku sveta, pred 10 rokmi sme mali v TOP 100 firmách sveta zastúpenie v 80, po USA pomoci nam tam ostalo len 15/100, ešte nech sa USA podari zatiahnuť Činu do vojny a budu neohrozene najsilnejšia ekonomika sveta dalšich 100 rokov :D
A my v EU budeme radi kupovať USA suroviny za 10 nasobnu cenu ako ich USA kupilo od Ruska :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není chyba USA, ale debilniho preregulovaneho systemu zde.
Davka, duchod, dotace...na to jede EU, v USA je to stale jeste business a osobni uspech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To mluvíte o těch USA, kde víc než čtyřicet milionů lidí přežívá jen díky stravenkám ze sociální pomoci, nebo o těch, které nám propaganda kreslí jako vzor prosperity a demokracie?
A jestlipak víte, že už pátý rok má Čína vyšší reálnou průměrnou mzdu, než USA? Reálnou, tedy měřenou ve zboží a službách, které si člověk může za plat koupit, ne v nějakém kursovním přepočtu měny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže do USA se stěhuje hodně lidí ze "shitholes countries", což mzdy snižuje. Přišlo už jich víc, než je populace některých států USA. Plus černoši jsou nevzdělatelní, zatímco jejich školy berou víc peněz z rozpočtu (protože např. opravy zničených věcí). A pokud ukážeš na problémy, tak budeš "cancelled".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Existují nevzdělatelní lidé.
Ne. Barva kůže není dostatečně spolehlivý rozlišovací prvek pro určení té skupiny.

Vzdělání (alespoň to cenově dostupné) nedává dostatečnou konurenční výhodu. Proč ztrácet "mládí" na něco, z čeho bude minimální nebo žádný prospěch? Na to přišli už i morgoši.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V USA se na to asi našlo i řešení....fentanyl, trang. Bude to pěkně ošklivé....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však naprosto logické. Odladěné procesy se budou dělat tam, kde je zvládnou nejlevněji. Ergo nyní v ČLR. S tím, že třeba TSMC tady zkouší expandovat s těmito procesy (30 - 20 nm planární, 20 - 10 nm FinFET) do EU, bo na to budou velké pobídky.

Větší problém z hlediska ekonomické závislosti světa na ČLR je výroba monokrystalů křemíku Czochralského metodou, kde jsou Číňané naprostá špička a kde by světová ekonomika jejich výpadek pocítila mnohem, mnohem víc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je hlavně o energii.
V USA je aktualně o dost levnější něz v Číně, takže snad možnosti jsou (Čína musí energetické suroviny kupovat, USA ne).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná jeden dokument kde říkali, že když rusáci dali číňanům linky na kalašnikovy, tak zprvu to bylo dobré. Časem šla ale kvalita postupně do kytek, jak se ruskem vyrobené stroje opotřebovávaly, byly nahrazované čínskými, zvětšovali se tolerance na všechno, lajdáctví, další linky postavené už přímo číňany bez dozorovacích specialistů ze SSSR už byly katastrofou
Snad to dopadne stejně a Čína tím dlouhodobě nezíská
Stačí se podívat na kvalitu jejich stavitelství aka "Tofu Dreg". Prostě navenek nádhera, hotel postavený za 7 dní. Beton má pevnost tofu (odtud méno pro tento trend), silnice se propadávají (žádné zkoušky na podloží atd.) , prostě řežou se rohy všude kde se dá (čeština má pro to hezké slovo "ojeb")

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Oni nejsou hloupi. V Shenzhenu je čtvrť asi o 150 tisících lidech, inženýři z EU a USA, kteří se starají o provoz a rovoj těch továren....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě abych svůj postoj dovysvětlil. Netvrdím že to nějak souvisí s rasou a inteligencí. Skladba obyvatelstva co se inteligence týče bude víceméně všude stejná (křivka IQ v populaci +- Gauss). To, v čem se země odlišují liší je právě ideologie, víra, zvyklosti, režim atd. Prostě dictatorship má za následek megakorupci, daleko větší bezpráví a nespravedlnosti než i nic moc demokracie postkomunistického východního typu. Daleko lepší je však ale ta západní/severní, dlouhodobá, s nižší mírou korupce. Ta vyhrává morálně, ekonomicky, invencemi... cokoliv si vyberete. Jak píšete, aby dictatorship nepřišel o ty mozky musí si je držet uměle ve speciální hiend čtvrti a extra penězmi. To ale není "normální" protože "přirozeně" by se tam takoví lidé vůbec nezdržovali a ti co by se tam narodili, tak by prchli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bezpochyby mate pravdu. Ale:
- kdyz se podivate na strukturu Cinskeho vedeni (ktera je stejna snad tisic let - urednicka kasta) tak mate pocit, ze to v EU chteji kopirovat
- My si zde zavedli aktualne stav, ktery je systemovou korupci. Dotace funguji jako funguji jako odmena za poslusnost - za plneni politickych cilu. Dravost, invence a konkurence v tom umira. Snazivi jednotlivci jsou zaslapavani do zeme. V takovem prostredi muze ten totalitarsky system ziskavat. To je i jeden z duvodu, proc vice verim USA, protoze tam ten Americky sen stale je. V Evrope, a v CR zvlaste neni sen uspet, ale mit vysoky predcasny duchod...
Vidim to z prvni ruky, cilem spousty firem neni mit dobry vyrobek, ale dostat dotaci. U me to zaslo tak daleko, ze na projektech, kde jsoudotace odmitam pracovat.

Viz. treba:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-svycarsko-migrace-hospoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kdyz se podivate na strukturu Cinskeho vedeni (ktera je stejna snad tisic let - urednicka kasta) tak mate pocit, ze to v EU chteji kopirovat

Však Evropa (Západ) tehdy zkopírovala čínský úřednický systém. Nahradil předchozí šlechtický.

> Dotace funguji jako funguji jako odmena za poslusnost - za plneni politickych cilu. Dravost, invence a konkurence v tom umira.

To se týká dotací všude. U nás i v Číně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To se týká dotací všude. U nás i v Číně."
Ano, ale naše konkurenceschopnost byla právě v té dravosti, invenci a osobní motivaci. Tohle totality nemí z principu. My si to dusíme sami....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak jednostranné. Např naši mladí už nechtěj makat tolik jako my tehdy a za tak málo peněz (ve srovnání se světem). Jen některé typy firem omezuje cena energií, ale mnohem víc, že neseženou nové lidi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, proto jsem psal, že zásadní pro úspěch v 21. století bude schopnost dovézt potřebné lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máme úspěšné startupy i v ČR nebo někdě v EU. Nikdo neříká že je to lehké, ale lehké to není ani v té USA se prosadit. Určitě by to šlo podpořit. Pro to ale stačí několik parametrických změn. Nemusíme kvůli tomu zvedat kriminalitu a zavádět soukromé věznice-akciovky, rušit veřejné zdravotnictví, dávat 0 dní mateřské atd. (jako v USA). Prostě Evropa je nejlepší a kdo s tím v EU nesouhlasí, tak má svobodu tam odjet. To je myslím dobré. Ameriku ale v Evropě nechceme. Oni v USA si tam také nikdy v životě neodsouhlasí veřejné zdravotnictví nebo nějakou větší kontrolu zbraní. Veřejně financované zdravotnictví nebo zbraňová omezení se tam
= "komunismus". Prostě to tak chtějí, je to jejich tradice a je to tak ok. Já osobně to sice nechápu a znám expaty co přesně kvůli tomu z USA zdrhli do Evropy, ale pokud přijmete fakt, že USA nikdy nebude Evropou, měl byste přijmout i fakt že Evropa nikdy nebude USA. Když se ale nestaneme USA, tak to neznamená že se musíme stát čínou, russkem nebo něčím takovým. Můžeme být dále prostě evropou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ty jmenované věci jsou celkem kraviny k řešení do dobrého počasí.
Podstané věci jso úplně jinde.
- vztah jedince a státu
- postavení státu
- síla ochrany induvuduálních svobod
- obrana země a účast jedinců
- etatismus vs. jedinec
- hodnotový rámec

Pokud chcete, aby Evropa zůstala Evropou, tak vás na tyhle témata čeká diskuse a velké změny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. USA nikdy nebude Evropou .. Evropa nikdy nebude USA .."
Což nebrání "v dovozu" některých "výmyslů" do EU, které v US mají nějaké to prostředí s jistou kompenzace, která v EU prostě není. A tak se z lehce vyšinutých věcí zvrhnou a v synergickém efektu rádoby regulací aplikují jako naprosté zhůvěřilosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak čínani se poučili, ovšem je vždy otázka co a kolik si zákazník zaplatí. Něco jde ušetřit na mzdách i ceně energií - a to nebývá málo. Ovšem kvalita odvedené práce a časová náročnost na ní už je jiná písnička, tam to bude srovnatelné.
Naopak nedávno byl článek jak jsou jejich výrobny přizpůsobivé a řetězec propracovaný plus ochota číňanů pracovat rychle a efektivně - za patřičný peníz. Až tak že ani Apple nemá manévrovací prostor protože zmetkovitost jeho dodavatelů se blíží nule. Pokus přesouvat výrobu do Indie skončil tragicky 50% kazivostí. Čínani byli na úrovni které popisujete tak před dvaceti lety. Dnes nabízí širokou paletu kvality od nejnižší po první jakost. Jak jste psal příklad s hotelem, jde o to co si zákazník přeje - pokud má být rychle postaven a sloužit přesně jednu pětiletku tak proč ne, bude to rychle i levně. Pokud to má vydržet s minimální údržbou dalších 50 let tak také, sice to bude dražší, ale pořád levnější než v EU+USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doopravdy čekali, že to bude fungovat? Toto je ve vývoji nezastaví a nakonec si stroje na <5nm začnou vyrábět sami, třeba za dva, tři roky, mezitím vyždímou aktuální procesy a poznatky z toho možná využijí na nově vyvinutých procesech. Takže možná přeskočí generaci. Problém je, že jakmile zvládnou tento vývoj, pak nebude žádná brzda. Mají suroviny, peníze, partnery na stejném kontinentu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mají korupci, diktaturu atd. ta vše dobré zabíjí. Čína je výsměch, bublina která už praská. Bohužel by mohli chtít tato selhání zakrýt brzy válkou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MACHINO když kritizuješ čínskou infrastrukturu, tak si zajeď do USA a projeď si je autem či vlakem alespoň jednou napříč - bacha aby ti ta praskající bublina neutrhla hlavu.

Na zakrývání válkou jsou největší experti také USA, nějak si nevzpomínám na nic novodobého čínského co by se jen vzdáleně mohlo rovnat Vietnamu, Íráku, Afghánistánu, Libyi, Jemenu, Afghánistánu, Gaze aj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu říct že bych nesouhlasil. USA je druhý extrém přehnaného individualismu. Nikdo nechce na pozemku sloupy vysokého napětí (typický problém stačí googlit "not in my backyard") a tak boháči mají blackouty když si zapnou klimatizaci a pod.

Jak vidíš nemám černobílé vidění světa, takže mě mrzí že sis mě takto zaškatulkoval. Na tohle jsem zvyklý - když zjritizuji čínský Tofu Dreg, tak si mám zajet do USA a když kritizuju "not in my backyard" tak jsem pro změnu hardcore komouš. Ve skutečnosti mi můžou políbit zadnici Čína i USA, ale na druhou stranu je pořád lepší USA než Čína. Jsem Evropan, takže budu srovnávat se západoevropskou infrastrukturou. Ta je mým vzorem. A každý trochu při smyslech musí připustit co jsem říkal - že proti tomu je Čína výsměch

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nezaškatulkoval. Jen nemám rád taková ta populární videa na youtube s tím tofu bez kontextu. Nemusíme chodit daleko, mosty v ČR. Srovnání USA vs Čína - každý má něco a jsou i oblasti (např. železnice), kde je Čína světelné roky před USA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, to je pravda, už se to otevřeně kritizuje i v samotných USA, že mají obrovský i vnitřní dluh. Komunikace obecně, železnice je údajně přímo v příšerném technickém stavu. Známý co se vrátil z USA mi říkal " člověče tady se smějí v jakém stavu jsou silnice v Rusku, ale ono to v USA není o moc lepší, Některé silnice bych už ani silnicí nenazval, na tu se hodí pojem cesta".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Železnice tam je ve strašném stavu, protože se tam používá jen na dopravu nákladů typu uhlí, dřevo atd. Osobní skoro neexistuje, jen pár úseků mezi velkými městy na východním pobřežía i ty jsou s Evropou nesrovnatelné. O to víc se tam lítá a to i na kratší vzdálenosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Najde se pár výjimek jako přeprava čerstvého ovoce Seattle --> New York, ale jinak je to spíš skanzen, pokud ještě funguje.
2700 mil (ca 4500 km) za 5 dní. 4 lokomotivy, 5000 tun nákladu.
Trochu překvapující (pro nás) je, že každý vagón má svůj motor na pohon chladícího agregátu.

Po WW2 zbylo hodně letadel, tak se začalo létat i mezi menšími městy (v US měřítku cokoliv pod půl milionu) a sem tam in na nějaký ten zapadákov. A už u toho tak nějak zůstali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle znám, člověk něco zkritizuje jedné straně a hned si všichni myslí, že drží druhé, ale není to tak. Nikdy se nezavděčíme všem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V USA jsem toho najezdil dost, a třeba interstate dálnice jsou skvělé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to zhruba odpovídá těm pár hi-tech maglev koridorům v Číně, zbytek katastrofa. Oba to dělají špatně. Příkladem v tomto případě má být opět západní evropa. Třeba ve Švýcarsku nebude v havarijním stavu možná jedinný most. Ale to všichni víte. Proč tedy omezovat vše na výběr USA nebo Čína (případně Russko). Odpovědí je ve většině přípádů stará dobrá Evropa, respektive její vyspělá část. Nenechte se krmit populistickými politickými hnutími, které tvrdí že největší zlo je EU (úsměvné jsou zvláště ty, které mají leadera, který má na EU dotacích postaven "svůj" byznys)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svycarsko je Svycarsko. Neni to EU a neni podle me srovnatelne s zadnou jinou zemi na teto planete - predevsim zpusobem vedeni stani spravy a nastavenim spolecnosti.
Jsou o dekady dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsou EU, ale jsou Evropa. Pokud jsou "o dekady dal" nepotvrzuje to co jsem říkal - že právě takové bychom si měli brát za příklad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proti těm čínským koridorům je Interstate široce rozšířená síť. Ne všechny úseky jsou super, ale protože v USA je páteří dopravy silnice, udržované jsou všechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. udržované jsou všechny .."

Zas tak moc ne.
U spousty mostů se jen čeká kolik lidí u toho zařve, až spadnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jak u nás. Most ve stupni 6, ale zavřít ho nikdo nechce, protože náhradní trasa není nebo je dlouhá. Na ten rozsah sítě jim toho zas tak moc nepadá. Je potřeba si uvědomit, že Interstate je projekt z 50. let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že to oškubali méně, než D46.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

D46 nikdy nebyla stavěna jako dálnice, jen jako R. Trasa Brno - Ostrava má vést po D1 + D47, chybí kus u Přerova, kde do toho házeli vidle zelení magoři.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

už ať ten úsek u Přerova konečně dodělají, je to fakt ostuda, D46 má být jen pro ty co jedou do Olomouce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MACHINA: liberální demokracie není všelék, v Číně ozkoušeli že určitý hybrid socíku a kapitalismu může dobře fungovat. A chytil se toho i Vietnam a jak dobře fungují. A má to jednu výhodu že není taková rozhádanost v národě jako to je skoro ve všech evropských i severoamerických státech. Jistě, i v KS existují různé frakce, ale nikdy to nedochází tak daleko že by si navzájem házeli klacky pod nohy - obzvlášť ve vztahu k zahraničí.
Kdyby obdobným vývojem, tedy udržení politiky pod NF a určitou liberalizací ekonomiky prošlo ČSR místo "šokové metody" a kupónovky tak jsme určitě mnohem dál a hlavně pořád společně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

korupcia v Cine je podstatne nizsia nez na Tajvane a radovo nizsia nez v EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože dokud dotiční jde se stranou (a dává podíl ze zisku), tak se to schovává pod koberec. Jakmile už ho nepotřebují nebo je třeba někoho předhodit plebsu, tak ho veřejně odsoudí a popraví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stroje na EUV si v horizontu jednotek let vyrábět nebudou. To nezvládne žádná země na světě, neb jsou tam potřeba neskutečné výrobní přesnosti okolo zdroje EUV (laser přesně pálící na přesně odkapávající kapičky cínu), zrcadel, povrchové úpravy zrcadel, optiky jako takové, mechaniky, pohybu waferů... Adekvátní zrcadla umí vyrobit jen Zeiss, na zdroj záření jsou americké patenty, co ASML má jen díky akvizicím amerických výrobců, nejde původně o jejich know-how...

ČLR se motá okolo multiple electron beam litography, ale ta má extrémně nízkou rychlost výroby a potrvá hooodně dlouho, než by se dostali na ekonomicky únosné nasazení, pokud je vůbec možné. Jejich procesy pod N7 ekvivalentní totiž pořád jedou na 193i a přesnost nahánějí velkým množstvím iterací multiple-patterningu. Což znamená nízkou výtěžnost, pomalou výrobu, omezení okolo návrhu vzoru a horší ekonomiku výroby, než ekvivalentní proces s EUV.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se najde někdo, kdo neví, že to nejde. A dokáže to."

Ono to vážně docela sedí, protože když si projdete staré diskuze a analýzy ohledně čínských čipů, tak nikdo (ok - jen jasná většina) nevěřil, že sami a pod sankcema zvládnou byť jen 14 nm. A Huawei se stal tím blbcem co tyhle učené rady neznal, nevěděl, že to nejde a podařilo se mu to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl se s dostupnou 193i technologií dostat na N7 ekvivalentní proces (kór když se jim podařilo přetáhnout lidi z TSMC) a vyrobit od píky jeden z opticky a fyzikálně nejpřesnějších komerčně dostupných produktů na světě.

Jinak já neříkám, že to nejde. Říkám, že je to v jednotkách let naprosto nereálné. Na požadovaných výrobních přesnostech pro EUV vybavení si vylámali zuby už Japonci (Nikon a Canon) a ASML to zvládá jen díky dodávkám zrcadel od Zeiss a americkému know-how. Výroba EUV vybavení je tak naprosto unikátní pipeline dílů pár světových výrobců, co se umí dostat na požadované přesnosti. Tohle v dohledné době ani Číňané nedokáží nahradit. Museli by udělat skokové pokroky v několika odvětvích zaráz, zejména v zrcadlové optice a materiálových vědách.

A ČLR to samozřejmě ví. Proto spíš zkouší investovat do vývoje alternativních litografických metod, co byly na Západě a v Japonsku upozaděny ve prospěch vývoje EUV, v naději, že se jim podaří průlom tady. V čemž jim upřímně držím palce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak nějak jsem to myslel, je skutečně nutná EUV? Co když se jim povede "Krok stranou"? Celý svět se zuby nehty drží EUV, ale myslím si, že je to hodně o penězích (Proč v tom topit prachy, když je to vymyšlené?) a taky o jisté setrvačnosti vývoje. Uvidíme, já tipuji dva, možná tři roky, mají lidi, zdroje a motivaci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad první dvě otázky - nevím. Ale je hezký, že to někdo zkouší.

Jinak celý svět se EUV nedrží. Reálně je polovodičový průmysl extrémně koordinovaný a standardizovaný, kór na úrovni výrobců vybavení. Ti pravidelně jednají mezi sebou a s výrobci polovodičů a stanovují standardy a další cesty. Takhle se stanovovaly standardní rozměry waferů a právě i litografické techniky. A na začátku tisíciletí se takhle shodli, že metody s elektronovými a iontovými paprsky jsou pomalé, na RTG litografie by potřebovali synchrotron (ekonomicky nereálné) a 151nm litografie je nesmysl, neb je tam strašný průšvih s materiály pro optiku (aby nedifraktovaly) a je tam problém s imerzní technikou. Proto se rozhodlo, že pokračovat se bude akorát v 193 nm imerzní litografii a výhledově EUV. Přičemž EUV byla výzva už tehdy, nešlo o politiku, ale o to, že prostě zbytek technik těch much měl ještě mnohem, mnohem víc.

Z mého pohledu dává pro ČLR nejlepší smysl právě litografie iontovými, nebo elektronovými paprsky, ale tam je fakt otázka, jestli se to s vícero paprsky dá dostat do dostatečně rychlého provedení, aby to bylo průmyslově zajímavé. Z pohledu fyziky je to totiž strašně jednoduchá a dobře prozkoumaná metoda (dělají se tak dneska právě masky a laboratorní čipy), ale taky extrémně pomalá. Pokud je přepadne megalomanství, pak RTG. Teoreticky by pro ně nemusel být problém, kdyby strana a vláda rozhodly o stavbě gigantického průmyslového parku okolo synchrotronu na výrobu polovodičů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna v Číně by průmyslový komplex se synchrotronem nemusel být problém. Vlastně mne nenapadá jiné místo, kde by to šlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jste na Rusko,
Sibiřský kruhový fotonový zdroj (SKIF) je synchrotronový zdroj záření generace "4+" s energií 3 GeV a emitancí 75 pm-rad[1] budovaný na Sibiři ve vědeckém městě Kolcovo (Novosibirská oblast, Rusko). Dokončení stavby je plánováno na rok 2024.
Číňané mohou dostat synchrotron z RF, bártrem třeba za ty polovodiče.. to není problém.
Jadernou energetiku vždy uměli a již techologie do Číny předávali, jak v jaderné tak kosmické.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Сибирский_кольцевой_источник_фотонов
Jestli se to teda smí, narušovat narrativ o chipech z ukradených praček..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to pro Čínu tak tragicky neviděl. Litografie se pomalu ale jistě blíží k limitům. Tak že Čína bude náskok postupně snižovat. Výrobci čipů budou muset přijít s jiným materiálem, který bez zvyšování spotřeby dokáže zvýšit výkon třeba přes frekvence. Zatím jsem ale o žádném neslyšel, který by měl naději, aby byl třeba do 5 let připraven k nasazení do výroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že se litografie blíží limitům a že Moorův zákon končí, slýchávám možná nějakých 15 let. S tím, že zatím se nic z toho neukázalo být pravdou - nakonec se podařil jak přechod na FinFET, tak dotažení EUV, GAAFET, brzy snad i backside power delivery...

Ono totiž ty nanometry, nedejbože Ångströmy, co se nebezpečně blíží mřížkové konstantě daného krystalu křemíku, nesmíš brát vážně. Delší dobu jsou to jen marketingová čísla, co se o reálné feature sizes opírají jen velmi, velmi volně. V praxi to vypadá tak, že přinejmenším do konce dekády (ale spíš do poloviny dekády příští) si spolehlivě vystačíme se současnými roadmapami a současně známými metodami.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Slyšíte o tom 15 let protože na to intelektuálové upozorňovali.

Že se to stane za 15 let. Ne hned. 🙄

Technologii definuje fyzika. A ve fyzice jsme nic nevymysleli už 50 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ták to je solidní blbost. Jen z fleku - za posledních 50 let jsme do praxe dotáhli DFT, kdy můžeme efektivně provozovat solid-state výpočty, excimerový laser s halidy vzácných plynů (1975, přičemž na excimerových laserech s halidy vzácných plynů stojí a padá moderní DUV litografie), došlo na značný pokrok pokud jde o CVD, pak celá mikroskopie rastrovací sondou (jak AFM, tak STM) přišla až v 80. letech, samozřejmě nelze opomenout ani Ramanovu mikroskopii...

Sorry, ale v oblasti solid-state fyziky a optiky se toho v uplynulých 50 letech událo dost a dnešní polovodičový průmysl by bez toho nefungoval. Už jen kvůli těm excimerovým laserům s halidy vzácných plynů, což je naprosto nezbytná součást moderních DUV strojů (do té doby se užívaly rtuťové výbojky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne neudálo.

To co jste popsal je fyzická aplikace. Ne teoretická fyzika.

Dokážeme přesně definovat kde jsou hranice. Pokud to dokážeme, vývoj se zastavil. Je úplně jedno kolik toho aplikujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl by se zeptat inženýrů, jak s každým zmenšením přibývají problémy a cena závratně roste. Tedy roste rychleji než výkon/spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Dokážeme přesně definovat kde jsou hranice .."

Ehmm ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"JindraLne" Tak zatím to nejde. Vše co dnes je běžné, byla kdysi špičková technologie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady se bavíme zejména o optice. Kde se dřív špičková přesnost dodnes nedostala do běžných zařízení a zůstala špičkovou přesností.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ta přesnost má ale také svůj fyzikální limit. Já bych to přirovnal k dvěma vozům co jedou po dobré silnici. Jeden vede ale pomalu se blíží k místu, kde dobrá silnice končí a začíná polní cesta. Musí zpomalit ale ten co je za ním pořád ještě jede po dobré silnici a nemusí zpomalovat. Logicky začne náskok prvního vozu snižovat. Otázka bude jak se posádky rozhodnou, jestli jet dál velmi pomalu a nebo předělat podvozek na třeba vznášedlo (rozuměj nové materiály na výrobu čipů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jeden ten vůz je Land Cruiser (EUV, později highNA - EUV) a druhý Passat (193i). Passat bude muset zpomalit dřív, pokud si nechce urvat podvozek (mám Passata a znám to), Lanďák jede dál i na složitější cestě.

S tím, že v tomto okamžiku je posádka Land Cruiseru spolehlivě vykrytá na příštích 6 - 11 let. Posádka Passatu už jede opatrněji, kličkuje mezi výmoly a ač zvládá pokračovat, nelze říct, že by to byla komfortní, snadná, rychlá, nebo ekonomická jízda. A ne, rozdíl se snižovat nebude, pokud se ČLR nedostane k EUV vybavení.

Pokud bychom pak přecházeli na úplně nové materiály, je nutné překopat procesy, počínaje tažením krystalu a řezáním waferů, Což je problém i u SiC, kde je to přece jen prošlapané. Nedokážu si představit, že by v dohledné době někdo vyřešil přechod na nějaký zázračný materiál, co by řešil i takty při rozumné spotřebě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čína už má EUL stroj. V laboratoři. A "5nm" dají i bez něj. Už vyrábí malé čipy.

Jsou ještě možnosti jak pár let pokračovat. Marketing schválně navozuje dojem že ne, čím umocňuje pocit technologického pokroku. "Reverzní" psychologie.

Všichni marketéři využívají stejné příručky. Odlišuje se způsob podání informace, ne psychologie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš k tomu stroji nějaký odkaz s detaily? Jinak EUV stroje měli Američané a Japonci v laborkách už někdy od 80. let. Jen naprosto nepoužitelné pro komerční projekci na wafer, neb ty stroje měly optické vady a slabé zdroje.

Zero defect optiku dořešil jen a pouze Zeiss. A bez ní EUV stroj pro komerční výrobu postavit nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, odkaz nemám. Neziskávám informace z internetu. Nemusíte mi věřit, je to vaše právo a ja to plně respektuji.

Ano byli první. Nicméně dnes už nějaký SMIC nemusí používat metodu pokus/omyl fyzicky. Vše nasimuluje za pomoci AI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff, vy jste nikdy zadnou optiku nezkouset simulovat a vyrabet, ze...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky jim mohou zarazit písek ze Spruce Pine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína je prostě skvělá, navíc v S'-čchuanu jsou prý teď levné byty. Ségra říká, že by nebylo od věci si tam byt koupit, jenže prostě ani jeden nemluvíme čínsky ani slovo, nevim, jak bychom to zvládli. Já jsem v tomhle opatrnej, možná je to chyba, ale je fakt škoda, že je zrovna ta čínština tak moc mimo mou mozkovou kapacitu. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V ČLR není třeba rozumět, stačí poslouchat. Teda pokud nejste "poslední generace".
https://www.youtube.com/watch?v=gJUmcmKwMcI

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jde to vůbec? Ve většině zemí si jen tak cizinec nemovitost nekoupí.
Plus je potřeba mít někoho na místě, kdo se o to bude starat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koupit si byt, když pro něj stejně nebudeš roky mít nájemce, není investicí. Dá se to chápat u nějaké letní rezidence, ale ne u "paneláku" někde v čínském městě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé ty "tofu" paneláky zbourají po pár letech, dřív než tam někdo začne bydlet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čínština je češtíně intonačně vzdálená, To podobná je češtině japonština.. , ale tam nejsou ty byty no:-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Extreme ultraviolet lithography. Čína už stroj má. Dle důkazů. Od sériové výroby je jestě dělí kus cesty, je třeba brát ale do úvahy, že u nich jde všechno mnohem rychleji. EUL je navíc pěkně na***** technologie. Rozhodně nebude určovat další vývoj (jestli nějaký bude).

Vraždění, války, totalita. Byli jste někdy v Číně? Trh je tam svobodnější než u nás. Znatelně. Naboženství je taky svobodné. Jsou tam zákazy určitých skupin. Nejdu se poustět do debaty o tom jak oprávněné. U nás politici také označují za teroristu každého, kdo vidí svět jinak. Politicky je to horší ale funguje tam spíše auto-cenzura. Znovu, stejně jako u nás. Je spíše pracné hledat rozdílu v jejich světě a v tom našem. Politické. Funguje tam stejná politika založená na dotacích.

Výroba AK47/74. Největším výrobcem je USA a ne Čína/Rusko. V zbraňových systémech nijak nezaostávají a sankce na výrobu nemají dopad. V zbraních se nevyužívají nejnovější výrobní procesy a nikdy nebudou. Pokud teda nedojde k prolomení fyzikálních zákonů.
Dle informací z USA mají v Číně plně automatické továrny na střely s plochou dráhou letu. To není nikde jinde na světě.

A teď k sankcím. Sankce mají na Rusko/Čínu dopad. Zcela jednoznačně. Jenomže mají mnohem větší dopad na nás.
Zatímco Rusko má i přes války státní dluh pořád 17-20 procent a Čína 70% (před Covidem měli 50% dlouhodobě) tak my se to pohybujeme v hladině 100+ procent.
Čína má problém s tím, že už nemá jak zvětšovat trh. Rozhodně ne s tím, že by jim chyběla inteligence nebo se hroutila populace. Taky tam nefunguje centrální řízení, jak se tady snaží navodit dojem plátky alá se***m.cz.

Navíc opravdu nejsou blbí. Místo toho aby přikazovali státům co mají dělat, v Africe staví školy a továrny bez toho, aby byli smlouvy podmíněné politicky. Továrny pak jsou majetek Afričanů a ne Číny. My tu mezitím nemáme ani banány...

Nejde mi o obhajobu té či oné politiky, filozofie nebo státu. Jako dítě jsme byl psychicky týrán a tak jsem se velice rychle naučil analyzovat data a definovat základní fakta.

Lidi by měli opravdu víc myslet, zažít a mnohem méně číst nebo mluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína bude taky čelit stejnému problému jako my. Začne požírat sama sebe zevnitř. Nejspíš to bude brzy, jde o důsledek kapitalismu.

Oni ale mají výhodu. Viděli naše chyby. Mají v ruce dobré karty, ať se nám to líbí nebo ne. Brzo se ukáže, jak dobrý jsou hráč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čína díky politice jednoho dítěte nemá vůbec do budoucna dobré karty. Hrozí ji velmi rychlý růst poměru důchodce / pracující. Tedy něco, co v Evropě taky roste, ale postupně. Japonsko díky tomu stagnuje od 90. let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teda možná mi něco uniklo, ale co já vím tak už to vláda zrušila. Buďme ale objektivní, co vlastně mocní tohoto světa chtějí? Jednou se mluví o tom, že se musí počet lidí na světě dramaticky snížit a pak se skuhrá že demografický vývoj je špatný, protože starých o proti mladým ubývá. Nelze plnit oboje, jedno nebo druhé. Pokud chceme snížit počet obyvatel planety, nutně musí k tomu údajně krušnému demografickému vývoji dojít. Nebo chceme aby se rodilo více dětí a demografický vývoj se vylepšil, pak ale nemůžeme snížit počet lidí na planetě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. nutně musí k tomu údajně krušnému demografickému vývoji dojít .."
Nemusí.
Ale stejně k tomu dojde.

Politiku jednoho dítěte sice už opustili, ale stihla napáchat takové škody, že náprava nebude ani rychlá, ani jednoduchá, ani příjemná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číňa/Jižní Korea/Japonsko mají nejdražší výchovu dítěte na světě. Ty rodiny nemají na druhé dítě, i když už je dovolené (technicky bylo dovolené i dříve, pokud vám nevadilo zaplatit pokutu cca 100 tisíc Kč).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od covidu se nas demograficka krivka(porodnost) zacina ptopadat, coz je hodne blbe.
Nekde se ta "moudrost" politiku projevena do stresu a rozpolcenosti spolecnosti projevit musi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém politiků je taky v tom, že každou chvíli jsou nějaké volby, tak se bojí "řiznout do živého" a všechno stagnuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak nekdo rikal.. mame spousty politiku, ale zadneho statnika.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrušili, ale ty roky už nijak nedoženou. I kdyby se teď začali množit jako kobylky (což zjevně nemají v plánu), tak se na pracovní trh ta populace dostane až za 20-25 let.
Dotaz, co mocní chtějí, je dost nesmyslný. Cílem je asi +- udržování stavu, to je mírný růst porodnosti u nás a ještě stále pokles v zemích třetího světa. Čína to jako všechny diktatury vzala rozkazem metodou ode zdi ke zdi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš zdroj o tom, že by ČLR měla k dispozici EUV vybavení, co poskytuje dostatečně přesnou projekci bez defektů na wafer? Samotný EUV stroj totiž dotáhly i Nikon a Canon, ale nikdy nevyřešily otázku defektů zrcadlové optiky a účinnosti zdroje. Přitom tohle jsou fundamentální otázky, bez jejichž řešení to "mnohem rychleji" nejde. Ono to bez nich nejde vůbec.

Státní dluh bez kontextu pak není metrikou ničeho. Kupříkladu Japonsko mělo v 80. letech řádově vyšší relativní zahraniční dluh, než Československo. Přesto to bylo Československo, co zbankrotovalo, zatímco Japonsko jede úspěšně dál. Větší problém je totiž situace, kdy ti nikdo půjčit nechce, než to, že dlužíš dost. Pokud ti nikdo nepůjčí, dojedeš na vnitřní / infrastrukturní dluh. Takhle právě v 80. letech postupně padla i DDR (kdy NSR ke konci přiškrtila půjčky a Krenz se údajně fyzicky sesypal při pohledu na reálné vyhlídky, neb u kdyby nepadla Mauer, DDR by během měsíců neudržela ani mandatorní výdaje), Rumunsko a KLDR to dopracovala k bankrotu. Stačilo jen zaškrtit další půjčky.

Vysoký dluh může znamenat fakt, že prostě točíš státní peníze, banky tě mají jako ideální příležitost pro investování a nemusíš mít problém průběžně splácet. Nízký dluh pak může zase znamenat fakt, že ti nikdo půjćit nechce, takže máš svázané ruce okolo investic do infrastruktury + tvoje hospodářství stojí a padá na domácí situaci. I proto ČLR tolik panikařila okolo domácího realitního trhu, kde má stát de facto uložené peníze a kde by jej krach značně účetně bolel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Japonsko ma státní dluh 250%.

Funguje dál. Protože tam lidi pracují 16h denně a žijí v bytě o velikosti 2x2m.

Japonsko je ekonomicky absolutně podřízené USA.

Ne, o stavu jejich výzkumu informace v amerických časopisech nejsou. Nicméně neexistuje důvod, proč by technologii do zdárného konce nedotáhli. Mají neomezené zdroje (z jejich pohledu). To Canon rozhodně neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

9 matek neporodí 1 dítě za měsíc a ani zdánlivě neomezené zdroje nezkompenzují desetiletí know-how a přesné výroby. Ne v dohledné době.

Jinak nepotřebuju americký časopis. Beru jakékoliv detaily ke stroji, na který se odkazuješ. BTW, toxickou pracovní kulturu provozuje velká část zemí východní Asie, Japonsko zde dokonce není ani ten nejvíc odstrašující příklad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já nečtu na internetu. Nemám odkazy. Pokud mi nevěříte, vyhledejte si informace sám. Provalilo se to ve stejné době jako informace o tajných výzkumných zařízeních Huawei.

Japonská ekonomika se nezhroutila jen díky čipovému a automobilovému průmyslu (odbytu do USA). Osobně znám někoho, kdo tam pracuje na vysokém postu v IT.
Populace jalo taková trpí na všechno od syndromu samoty po extrémní počet sebevražd. A ekonomika je napnutá jak čerstvě koupené trenky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to nečteš na internetu, tak se to šíří ústně? Nebo spíš dezinformačními e-maily nebo na Facebooku? Jinak ten počet sebevražd tam není o moc větší než na Západě. I třeba u nás v Česku je sebevražda number 1 smrt u mladých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína má know-how i přesnou výrobu. Důvod, proč si myslíte, že to tak není je právě otevřenost trhu. K otevřenému trhu patří padělky, podvody atd. Propagace u nás je záměrně vytvořená tak, aby vykreslila Číňana jako neschopnou opici. Zatímco univerzity USA o čínské matematiky vedou souboje. To platí všeobecně o Asiatech ale Číňané v poslední době vyhrávají jednu matematickou/fyzikální olympiádu za druhou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu v tom, co nízky dluh může znamenat. V makroekonomice ale platí, že se dluh nikdy nesmí přehoupnout přes 100%. Pokud se to stane, jablko už je hezké jenom zvenčí a vevnitř je napůl sežrané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těmi dluhy je to hlavně o tom, že věřitel bude půjčovat až do okamžiku, kdy dluh bude větší než aktiva. Pak se začne lámat chleba. Dluh který nemá krytí je na nejlepší cestě se stát nedobytný. Výjimku mají USA kde dluh dávno překročil aktiva USA, ale nepřekročil aktiva států co drží dolar jako rezervu. Ty se vědomě či nevědomě stávají ručiteli za dluhy USA. USA mohou s přehledem zaplatit dluhy tak, že drasticky devalvují Dolar. To samozřejmě ponesou k tíži nejen občané USA a korporace v USA, ale což je nejvíc humorné, že to odnesou státy co jsou věřiteli USA a ještě navíc drží dolar jako devizovou rezervu. Ti budou potrestáni hned dvakrát. Dnešní světová ekonomika se stala dluhovou ekonomikou. Moc hezky to zaznělo ve filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí. Budu trochu parafrázovat " Jste Nindža generace, ještě to nevíte, ale jste v pěkném hajzlu. Všichni si jen půjčují, ekonomický růst dnes generují hlavně banky a nikoli někdo kdo vyrábí nějaký reálný produkt a v tomto oblbováku jedeme všichni".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdut se to deje. Behem Covidu se objem dolaru zvednul o 30%, coz efektivne zvedlo o par procent inflaci vsude.... A US ma razem o tretinu nizsi dluh. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, já si myslím, že si to dnes už začínají uvědomovat všichni, ale dle chování mám dojem, že to nechtějí přiznat. Na to proč to nechtějí přiznat mám 3 teorie. 1) stále věří, že se z tohoto systému dá pořád něco vydolovat. 2) Něco chystají a bojí se to předčasně otevřeně přiznat a chtějí lidi postavit před hotovou věc s pojistkou nemožnosti to změnit. 3) Vůbec netuší co s tím, jak z toho ven, protože v jejich očích je tento systém dokonalá past. Samozřejmě jsem zaznamenal mnoho různých nápadů co údajně mocní tohoto světa chystají. Problém dle mého je, že ty nápady nejdou univerzálně napasovat na celý svět. To co by šlo na Asii, jižní Ameriku a možná na Evropu, tak ještě méně na severní Ameriku. Dle mého není možné mít v světové ekonomice naprosto odlišné ekonomické systémy. Protože dnes ač to pro mnoho lidí nevypadá, tak jednota je. Já bych to přirovnal k telefonům s OS Android, OS je stejný , ale každý má jinou nadstavbu (nebo nemá žádnou), která překrývá to jádro a na lidi to dělá dojem že jsou rozdílné, ale nejsou. Ty nápady co se ke mně dostaly, nepovažuji za ekonomické řešení, ale spíš za sociální inženýrství, kde demokracie nemá místo. Jedná se v nich o to zpacifikovat lidi a postavit je obrazně mimo hru. To ale ekonomické problémy nevyřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti co mají reálnou moc, si potichu chystají opatření, aby si tu moc zachovali i poté, co to "bouchne".
Survivoři si pečlivě hromadí zásoby.
"Hipies" to berou stylem "Carpe Diem" (Užívej dne)
"Spodina" už více-méně jede ve válečném režimu.

A zbytek to semele.

Ukázka toho jak by to mohlo vypadat je třeba:
Ondřej Neff: Tma - https://www.databazeknih.cz/knihy/tma-11756
Ondřej Neff: Tma 2.0 - https://www.databazeknih.cz/knihy/tma-2-0-26682

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přičemže ten "válečný režim" vidíš na parkovišti před každým obchoďákem....
Ne, od toho reálného je tu každý opravdu daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem tím jinou spodinu.
tzv. "Podsvětí"

Vysvětlení pro Jirku Kocmana: kriminální živly, gangy, ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Optimista se učí Anglicky
Pesimista se učí Čínsky
Realista se učí střílet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se také říká, že pesimista je poučený optimista. Tuším to řekl v nějaké debatě František Ringo Čech "já se toho nedožiji, ale vy si určitě zastřílíte".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JindraLne .. Ehm, technická Československo nezbankrotovalo... co je to za blud. IMHO Japonci kradli jako straky.. i v tom Československu.. a nešlo jen o ty spřádací stroje, ale třeba i o Hondu a převodovku ma motocykly. Ale to je jedno tyhle kapitoly se dnes nenosí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kradli všichni a nazvájem. Třeba to Československou kopírovalo část elektroniky z Japonska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš od Philipse a jinde ze západní Evropy. Nic, co by bylo kopií Japonce, si nevybavuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Československo fakticky zbankrotovalo v roce 1953, ale komanči to nazvali měnová reforma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měnová reforma a bakrot jsou odlišné věci, IMHO by Česku opět prospěla, ale to rovnou zbankrotuje.
3 biliony dluhu.. Po komančích dluhy nezůstali a zůstal energetický sektor, průmysl, který uměl jadernou energetiku, vyrábět zbraně. Měl rozvinuté zemědělství atd atd.. Byty se stavěly s výměrou 70m2 + atd. Z toho všeho vám zůstal jen Strnad a jeho zbojovky.
A Venca flaška chodil po sídlišti, ukazoval na byty 4+1 co se dnes nestaví, protože by je nikdo neuplatil a nazýval to králíkárnami. Stejně tak nazýval mrtvým mořem přehradu, kde pod výpustí žili generační pstruzi.. Takže asi tak..
Ale klidně můžete dál pokračovat jako lumíci ve svém pochodu na skok ze skály.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Byty se stavěly s výměrou 70m2+ .."
3+1 s výměrou 64m2 a byly i menší.
Třeba 1+1 s výměrou 31m2.
Nebo 1+kk s výměrou 18m2.

Ale stavělo se toho více. A nebyly zas tak drahé k odkoupení.
Za ten 1+1 jsem dal 30000 korun. Teď bych mohl prodat za 30000 €.
Pro srovnání. nejlevnější kutloch (25m2) v developerském projektu v BA na břehu Dunaje byl nabízen za 100k €.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výměry jak kde a v jaké době. v 80 se postavila hromada 4+1 v Severních čechách třeba..
Jo.. 10.000Kč na odstupné a byl státní byt 3+1... Tak o tom si dnes můžete nechat leda zdát. Nemluvím a cajzlech v Praze samozřejmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

", IMHO by Česku opět prospěla"
To je ale kravina. Rád by jsi lidem ukradl úspory? Jediné, co je potřeba je narovnat výdaje státu, které bez růstu ekonomiky během posledních let vyrostli o třetinu....
Revokuj valorizace důchodů posledních 4 let a nebude deficit. Tahle jednoduché to je. běhom několik let ani ten dluh, který sám o sobě není problém, problém je ten deficit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni, napr mas drahe vstupy, ktere automaticky veskery prumysl dusi a dela jej mene konkurencneschopnym, atd. Klesla uroven skolstvi, a tak muzes pokracovat.
Tak jak je ten system nastaven a bezi uz nejakou dobu (tahle vlada tomu dava uz jen korunku) jde opravdu dolu.
Prinicpielne to stejne funguje i na zapad od nas + USA. Je to model, ktery jsme prevzali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v problému s konkurenceschopností souhlasím. Ale to určitě nevyřeší okradení lidí.
On je primární problém demografie, ale to je prakticky neřešitelné.

Osobně tvrdím, že vítěz 21. bude ten, kdo dokáže přilákat dost schopných, mladých a kvalifikovaných lidí od jinud, protože žádný vyspělý stát jich nebude mít dost.
Samozřejmě, sypat si písek do motoru umělým zdražování energie a regulací tomu moc nepřidá.
S USA je srovnání těžké, protože ten systém je dost jiný. Víc, než si běžný Evropan myslí. Nicméně speciálně v migraci mají obří výhodu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu si vezmi regulaci a centralizaci EU, ktera se silne zacina podobat dobam za socialismu. Neustale prerozdelovani penez, jedno omezeni a regulace za druhym.. sileny green deal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výše jsem k tomu psal, že se mi zdá, že se EU úředníci zhlédli v Čínské úřednické kastě.....

Nevím, moje řešení je takové, že mé záležitosti aktuálně řeší imigrační právník v USA.
Sice v tom mohu nakonec selhat, ale vidím v tom příležitost. Zda se EU probudí nevím, ale myslím, že největší problém je mentalita, ze které se bude hodně těžko probouzet. Američani, když na to přijde, tak umí rýt bradou v zemi (a k tomu s vzít čepici a US vlajkou), ale zde, speciálně v tom postsovětském prostoru....přijde mi, že transformační potenciál byl vyčerpán a na další už není vůle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Nicméně speciálně v migraci mají obří výhodu .."
Nejem v (i)migraci.
Ale i v mobilitě pracovní síly.

Sbalit si svých 5 švestek, drahou polovičku, děti, psa a přesunout se o nějkých 1000 mil kvůli lepší (nebo alespoň nějaké) práci není pro ně nějak extra výjimečná událost.
V ČR naprosto nepřestavitelné. A není to jenom nedostatkem ubytovacích možností.
Ve folklóru jsou sice pohádky o Kubovi, co se vypravil do světa na zkusy, ale i ty končí tím, že se někde usadí a žijou šťastně až do smrti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V USA je super, že když se člověk stěhuje, prakticky stačí taška s oblečením. Bez toho strašlivého oseru tahat všechny to krámy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč lidem? Poslancům a lobbystům. .. Ti lidem uspory dávno ukradli.. Imho pracující s úsporami casch do nejakého toho milionu by se měli sotva čeho obávat. A deficit není z důchodců. To je taková písnička zlodějů co vykradli miliardy za vakcíny, válečné štvaní a podobně. Ale dobře to některým z vás vtloukli do hlavy, že důchodci jsou problém..
Vy si tu vládu co vás okrádá fakt zasloužíte někteří.. I ten Tunel s Čezem, že platíte víc jak v západní Evropě..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nic do hlavy vtloukat nemusí. Stačí pohled do rozpočtu:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2022-449

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"revokuj valorizace" pojďme si projít saldo 2023 -72mld 2022 -21mld 2021 -3 mld 2022 - 40mld
schodky státního rozpočtu 2023 -280mld 2022 - 360mld 2021 -420mld 2020 -367mld. Takže za všechno můžou důchodci! Vraťte se prosím zpět do školy, nebo přestaňte číst se***m.cz a sledovat Č-.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zas blbé rudé žvásty. Po komančích sice nezůstal dluh na účtu, ale zůstaly mnohem větší dluhy na investicích. Vybavení fabrik kolikrát pamatovalo Křižíka a Kolbena a díky tomu jsme po konci východního bloku zůstali absolutně nekonkurenceschopní. A i do těch úžasných paneláků bylo nutno nasypat spoustu peněz.
Ale hlavně že máš trapné kecy o Vencovi flaškovi. Ohledně paneláků měl samozřejmě pravdu, ta sídliště byla navržena jen na přespávání, pracovat se mělo zase jinde. To byla tehdejší koncepce. A sorry, 4+1 rozhodně nebyl standard. V 60. letech se běžně stavěly byty 3+1 na ploše 56m (Prosek, Novodvorská) a až v 70. letech se to zlepšilo, ale 4+1 bylo stále výjimkou.
Měnová reforma byla bankrotem. Bylo to okradení všech, co měli úspory. Zároveň s ní se zrušily důchodové fondy a další druhy pojištění. Reforma, ta proběhla třeba ve Francii, kde prostě jen škrtli nuly na bankovkách, ale výměnný poměr byl pro všechny stejný. V Itálii neproběhla a kromě toho, že byl každý milionář, to vlastně nikomu nevadilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne bydleni se neda uprit jedna vec. I jako "nemajetny" si mel sanci ziskat bydleni. Rikam sanci, protoze to nebylo jednoduche, ale vetsinou to nejak slo, aspon casem. I jdyz treba v kralikarne. Vsechny sidliste, taky nebyly spatne. Extremy byly, treba jizak v Praze Nicmene z toho co vidim treba ted vyrustat po Praze, tak mivam priznaky dejavu, jake jsou to hnusne baraky, ktere napadne pripominaji socialisticka sidliste. Akorat narozdil od nich, je nezaplatis. Zadluzis se bud do konce zivota nebo budes spolehat, ze budes schopen platit "trzni najemne" i v dichodu.
To jen na vyvazeni informaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, byty jsou dnes předražené, byť jich nedostatek není, ale stalo se z nich úložiště peněz. Ovšem za těch komančů to taky nebylo zlaté. Pokud jsi neměl ten správný kádrový profil, vůbec jim navadilo tě nechat 10 let bydlet i s rodinou u rodičů a pak ti přidělili 2+1 v Nuslích, 4. kategorie. Zato jako straník jsi měl byt hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli jste jít budovat venkov a ne si válet šunky v Praze. Tam nikdo s rodiči bydlet nemusel.
To je košer ne? Je to přesně kapitalistické zaklínadlo mobility pracovní síly. Takže by Vám to bylo podle gusta. IMHO dneska nevadí nikomu nechat Vás bydlet s rodiči třeba do smrti.. takže.. směšný argument.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lézt někomu doprdele a lhát nesmysly není žádný kapitalismus.
A jen tak mimochodem, vůbec to nebylo v Praze...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je celosvětový problém, že se lidi cpou do velkých měst a jsou ochotní zaplatit cokoli (přeplatit ostatní). V Rakousku třeba zvládají donutit developery, aby část bytů byla pro chudé. Jenže to by u nás nefungovalo, když se to místo potřebným rozdá cikánům (a ti to vybydlí).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není problém, ale úplně normální civilizační trend daný zvyšující se specializací práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houbeles, o prachy přišli hlavně ti s hotovostí v matracích. Šmelináři.. zlodeji a podobní..
Ty igelitky s prachama na tom se ic nezměnilo. Viz ta kampelička a ukradené ukrajinské peníze na zbraně.. Fialy.. :- ) . Pořád jde o stejnou verbež, zloději a šmelináři.
A nelži Já mluvil o Vencovi Flaškovi a to bylo v koncem 80 let. O 60letech mluvíš leda ty. A vím přesně na jaké sídliště ukazoval prstem u toho jeho žvástu a dobře jsem ho znal, narozdíl od toho ožraly.
Ale klid pokračujte v úpadku. Budu Vás pozorovat a žrát kaviár polívkovou lžící .-)),

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. žrát kaviár polívkovou lžící .."

V Rusku (ne ZSSR nebo RSFSR) byl kaviár jídlo chudých.
Vězni v US měli tendenci protestovat a bouřit se, když dostali Humra víc než 2x týdně.

Už i na mne ta krize nějak doléhá
- piju víno z nějakých zaprášených lahví
- jím plesnivý sýr
a jezdím autem bez střechy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt jen rudé hovado. Tuhle propagandu, že v 50. letech o prachy přišli šmelináři a kapitalisti po čase přestali říkat i komanči. Byla to zjevná lež a lidi si to pamatovali.
A zbytek, to už jsou fakt jen bláboly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalistům se sebraly fabriky, nebyl důvod kvůli nim devalvovat měnu. Šmelinářů byl jen malý zlomek populace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod devalvace měny byl totiž zcela jiný. Komanči v rámci sebepropagace začali platit slušně některé dělnické profese. Ale díky budování těžkého průmyslu ani jim neměli co nabídnout, zato to budování spolykalo neskutečné prachy. Takže někteří lidé měli prachy, ale nebylo je za co utratit. Lehký průmysl a služby totiž chcípaly, zvlášť po znárodnění malých podniků a soukromníků. Normálně by to vyřešilo zdražení nedostatkového zboží, ale to bylo politicky nemožné. Zato okrást lidi pod hesly boje s imperialismem vyřešilo oba problémy - lidi přišli o volný prachy, všichni zchudli, ale komanči získali prachy na těžký průmysl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. sídliště byla navržena jen na přespávání, pracovat se mělo zase jinde .."
Jak moc se to liší od koncepce suburban (obytných předměstí)?
Proč asi se těm domečkům postavených "na kapesníku" říká "paneláky naplacato"?

Některé výrobní provozy v blízkosti bydlení fakt nechceš.
Jiná věc jsou ty "administrativní" čtvrtě, kde je po 17:00 naprosté mrtvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že suburban žádnou koncepci nemá. To je jen úprk z města podpořený developery.
Ano, některé provozy fakt nechceš, proto v Ostravě postavili Porubu na západ od města a huť na východ, to je OK. Ale komanči řešili jen ty fabriky a na služby uplně kašlali. Na sídlišti sice byla škola a školka, ale pak jen jedna sídlištní sámoška, kde už v 5 hodin nebylo nic a kvůli všem dalším službám člověk musel stejně do centra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trosku te zase doplnim.. sidliste (zalezelo na velikosti) melo standardne samosku, doktora (vetsi meli polikliniku). postu, opet vetsi meli neco jako "dum sluzeb", kde byla treba cistirna, hospoda, a nejake dalsi prodejny, tyicky kvetiny, koberce, reznik, a dalsi. Takze ony ty sluzby tam byly a nebo z velke casti, podle toho, jak velka "ctvrt" to byla.
K tomu,z e v 5 odpoledne uz nic nemeli, to nebyla domena jen sidlist, ale obecne.. typicky pecivo treba. Celkova nabidka atd byla samzorejme uplne jinde nez dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je to kompromis mezi individuálním prostorem a finančními možnostmi střední třídy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi, jsi si jistý, že ty sankce na pokročilé výrobní procesy mají přímou souvislost s tím, že se Číně daří zvyšovat podíl na zralých procesech? Já o tom docela pochybuju, to by se přeci mohlo stát i bez nich, nevidím žádný důvod proč ne ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.