Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaký je rozdíl mezi značkami tiskáren a jejich náplněmi?

Zdroj: Unsplash

HP, Epson, Brother, Canon, Xerox Lexmart a takto bychom mohli pokračovat ještě pěkných pár chvil. Výrobou tiskáren se nyní zabývá mnoho firem. Tušíte však, v čem se jejich modely vlastně liší?

A jak je to s náplněmi do tiskáren Epson, s barvami do tiskárny HP a tak dále? Pokud ne, v následujících řádcích se vám v tom pokusíme udělat jasno.

Na trhu lze v současnosti nalézt nepřeberné množství nejrůznějších tiskáren, které se od sebe liší spoustou věcí. I díky tomu je proto výběr vhodné domácí tiskárny poměrně jednoduchý, jelikož stačí mít jasno v tom, co od ní vlastně očekáváte a podle toho si následně vybrat. Jak ale na to? Obecně se dá říci, že pokud vybíráte z tiskáren od různých značek ve zhruba stejné cenové relaci, jejich technické specifikace si budou takřka 100% velmi blízké.

Právě z toho důvodu tak nelze říci, že pro kvalitní tisk se vyplatí pořídit ten model, pro kvalitní skenování zase onen model a tak dále. Tyto tiskárny se pak od sebe dokonce zpravidla neliší ani z hlediska dostupnosti náplní. Problém totiž není dokonce ani sehnat náplně pro tiskárnu Dell či jiné méně běžné kousky.

Největší rozdíly mezi tiskárnami různých značek jsou tak ve výsledku ryze designové, kdy někteří výrobci sází na modernější tvary, zatímco jiní vyrábí již řadu let tiskárny v tradičním „kabátku“, které svým designem neurazí, ale ani nenadchnou. Například HP je v tomto směru docela progresivní, zatímco Brother se drží spíše léty prověřených vzhledů bez větších inovací.

Tiskárny jednotlivých značek se od sebe odlišují i z hlediska softwaru a softwarové podpory. Zde by nicméně bylo lepší říci spíše to, že se od zbytku značek odlišuje vlastně jen jedna jediná – konkrétně HP. Tento výrobce totiž začal relativně nedávno zavádět systém „dynamické bezpečnostní opatření“, které blokuje u těchto tiskáren použití jiných náplní než originálních, což je mnoha uživateli vnímáno negativně.

Na konto HP se nicméně sluší dodat, že ne vše softwarové z jeho dílny je špatné. Například jeho mobilní aplikace jsou oproti konkurenci na velmi vysoké úrovni a zajímavě se jeví i možnost měsíčního předplatného pro tisk, kdy za určitý měsíční poplatek dostanete od HP náplň pro danou tiskárnu spolu s množstvím papíru, které si „předplatíte“. Zkrátka a dobře, na poli výrobců tiskáren je HP zřejmě tím nejinovativnějším a nejodvážnějším hráčem.

Náplně do tiskárny jsou základ aneb nekoukejte jen po originálu

Náplně do tiskárny jsou jejími nejdůležitějšími doplňky. Právě díky nim totiž dokáže tiskárna vytvářet výtisk na papíře. Ať už je pro vaše účely potřeba barevná náplň do tiskárny, nebo máte tiskárnu schopnou tisknout jen černobíle, je klíčové vědět, jaký typ náplně vaše tiskárna podporuje. Naštěstí se však nejedná o žádnou vědu. Na výběr je totiž jen z:

●    inkoustových cartridgí pro inkoustové tiskárny
●    tonerů pro laserové tiskárny

Kromě toho lze náplně do tiskárny dále rozlišovat na originální a kompatibilní nebo chcete-li alternativní. Jak už napovídá samotné označení náplní, originální pochází přímo z dílny výrobce dané tiskárny, zatímco alternativní jsou vyráběny výrobci třetích stran.

Jejich kvalita je nicméně srovnatelná s originálními a to i přes podstatně nižší cenu. Přesně z toho důvodu se tak na ně obecně vyplatí vsadit spíš než právě na originální. Pro úplnost už jen dodáme, že kromě shodné kvality tisku je shodná například i výměna toneru v tiskárnách HP a Canon, potažmo výměna cartridge. Alternativní náplně se tedy není třeba obávat v žádném směru.

Náplně jako takové bychom pak mohli dále dělit třeba i podle jejich kapacity. Mnozí výrobci jsou totiž schopni vyrábět náplně jak ve standardní, tak XL verzi, které se od sebe liší tím, kolik je toho pomocí nich možné vytisknout. Obecně pak samozřejmě platí, že každá tiskárna podporuje jiný typ náplně a tedy je třeba vybírat náplň přesně podle toho, jakou tiskárnu máte doma.

Zde se nicméně sluší dodat, že v XL verzi lze zpravidla vybrat jen cartridge. To proto, že zatímco tonery jsou většinou naplněné na maximum vždy, pro výrobce cartridgí je jednodušší kazetu naplnit jen částečně a prodávat ji coby standardní verzi, a objemově tu samou kazetu naplnit více a prodávat ji coby XL verzi.